Już nie tradycyjne kuchenki gazowe i elektryczne płyty indukcyjne uważane są za najnowocześniejsze, ekonomiczne i dające ogromne możliwości. Opinie pierwszych użytkowników, korzystających z technologii gazu pod szkłem, z całą mocą potwierdzają opowieści producentów o „produkcie niemal idealnym”. Na czym polega fenomen tego rozwiązania? Jakie ma zalety, a jakie wady?
Zdajemy sobie doskonale sprawę z faktu, że idealne rozwiązania czy urządzenia zwyczajnie nie istnieją. To jednak nie przeszkadza w szukaniu rozwiązań optymalnych. Jednym z takich wydaje się być właśnie gaz pod szkłem – oferowany nie tylko przez popularne, europejskie marki, ale i przez rodzimych producentów. Czas się przekonać, która oferta jest lepsza.
Gaz pod szkłem – wady i zalety
Jeśli chodzi o wady i zalety gazu pod szkłem, warto zacząć od zalet, ponieważ tych jest zdecydowanie więcej, i zdecydowanie przeważają nad wadami. Nawet modele posiadające dodatkowe funkcje są bardzo atrakcyjne pod względem cenowym. Na plus przemawia jednak przede wszystkim ich większa oszczędność, która automatycznie przekłada się na koszty eksploatacji. Jeśli jesteśmy fanami samodzielnie przygotowywanych posiłków w domu, na pewno odczujemy tę różnicę i docenimy zakup, jakim jest gaz pod szkłem. Większość z nas docenia również prostotę – budowy oraz obsługi – i także w tym zakresie płyta gazowa nas nie zawiedzie. Także samo gotowanie, nawet dla nowicjuszy sprawia ogromną radość dzięki łatwej regulacji mocy grzewczej. Użytkownicy zgodnie przyznają, że potrawy gotowane w ten sposób są po prostu smaczniejsze. Plusem gazowych płyt jest też ich mechaniczna wytrzymałość i trwałość materiałowa, a także nowoczesny design. Jeśli mówimy o zaletach gazu pod płytą, wady również się znajdą. Przede wszystkim nadal mamy do czynienia z gazem, z którego korzystanie może być niebezpieczne. Rozszczelniona instalacja, uszkodzenie, usterka czy nieprawidłowy montaż może być dla użytkowników niezwykle niebezpieczna. Dlatego warto zadbać o profesjonalną instalację, co zdecydowanie zminimalizuje ryzyko wypadku.
Gaz pod szkłem – opinie
Jedną z popularniejszych opcji tego rodzaju jest gaz pod szkłem – opinie użytkowników potwierdzają ich jakość. W ocenie gazu pod szkłem przeważają opinie o wysokiej funkcjonalności, estetycznym wyglądzie i bardzo dobrej jakości użytych materiałów. Klienci zwracają uwagę także na przyzwoity stosunek ceny do jakości. Zwłaszcza to ostatnie sprawia, że modele do zabudowy oraz płyta gazowa tej marki jest tak powszechnie stosowana i chętnie wybierana do nowego budownictwa. Na plus można zaliczyć również odcinanie dopływu gazu z sieci, automatycznie po wyłączeniu palnika. Klienci szczególnie chwalą również stabilny ruszt. Ważnym aspektem jest także łatwość utrzymania czystości takiej płyty podobna do płyt indukcyjnych oraz otoczenia samej kuchenki dzięki zmniejszonej emisji produktów spalania gazu. Zastosowanie gazu pod szkłem chwalą sobie także projektanci wnętrz m.in. ze względu na zachowanie widoku płomienia w kuchni.
Gaz pod szkłem Solgaz – opinie o marce
Solgaz w opinii użytkowników ma znacznie więcej do zaoferowania swoim klientom. Już pierwsze opinie o gazie pod szkłem Solgaz wskazują, że mamy do czynienia ze znaczącą innowacją w zakresie tej technologii. Na pierwszy rzut oka modele Solgaz wyróżniają się od konkurencyjnych zmodyfikowaną stylistyką – są estetyczniejsze, przypominają wyglądem nieco wersje indukcyjne. Osiągana podczas gotowania temperatura, sięgająca nawet ośmiuset stopni skutecznie pozbywa się szkodliwych oparów, a para i tłuszcz nie osiadają na otoczeniu. Prawdziwą innowacją gazu pod szkłem Solgaz w opinii klientów jest tak zwany aktywny palnik. To miejsce, które ogrzewane jest niejako z automatu, za sprawą gromadzącego się pod płytą gorącego powietrza. W ten sposób otrzymujemy ciepłą powierzchnię, bez wykorzystywania paliwa do jej grzania. W przypadku oferowanych przez producenta modeli szacuje się, że potrzebują one nawet o połowę mniej paliwa, niż tradycyjne kuchenki gazowe.