Strona głównaPoradyJakie drewno na deskę do krojenia?

Jakie drewno na deskę do krojenia?

Podstawą wyposażenia każdej kuchni jest zadbanie o odpowiedni sprzęt oraz akcesoria ułatwiające przyrządzanie potraw. Nie ma się co oszukiwać – dobry kucharz potrzebuje przede wszystkim najlepszych desek do krojenia, jakie są dostępne na rynku. Nie bez znaczenia jest też ich wielkość – zwykle im większa powierzchnia, tym łatwiej jest nam się posługiwać na niej nożem.

Nie pozostaje bez znaczenia, jakie drewno na deskę do krojenia zostanie wybrane. Jak wiadomo, każdy gatunek drewna charakteryzuje się odmienna twardością. To zaś wpływa nie tylko na komfort pracy w kuchni, ale i na trwałość samej deski. Jeśli nie chcesz wymieniać podstawowych elementów wyposażenia kuchni praktycznie co chwilę, warto zainwestować w sprawdzone akcesoria lepszej jakości. W takim razie jakie drewno na deski do krojenia nadaje się najlepiej?

Drewno na deski do krojenia

Nietrudno się domyślić, że drewno na deski do krojenia w praktyce sprawdza się znacznie lepiej, niż wersje plastikowe – jest znacznie twardsze i trwalsze, pozwala na długie użytkowanie bez konieczności wymiany na nowe. Im twardszy materiał, tym lepsza jakość i mniejsza podatność na uszkodzenia i zarysowania. To zaś w prostej linii przekłada się na czystość deski i jej zdatność do użytku. Warto jednak dowiedzieć się, jakie drewno na deskę do krojenia, spośród wszystkich dostępnych opcji, sprawdza się w kuchni najlepiej?

Najlepsze deski do krojenia

Zdecydowanie największą popularnością od lat cieszą się deski wykonane z drewna dębowego. Uchodzi za jeden z najtwardszych gatunków, dlatego świetnie sprawdza się w przypadku oprawiania, siekania i ubijania mięsa. Drewno dębowe posiada właściwości bakteriobójcze, dlatego również z tego względu najczęściej jest rekomendowana właśnie do przygotowywania dań mięsnych. Co więcej, drobne ryski powstające na jej powierzchni samoczynnie się z czasem zasklepiają. Można więc powiedzieć, że to jedna z najlepszych desek do krojenia. Jakie drewno na deskę do krojenia sprawdzi się jeszcze?

Powszechnie wykorzystywane do produkcji desek do krojenia jest drewno akacjowe. Cenione jest za swoją sporą wytrzymałość, ale także za niepospolicie piękne słoje. Jeśli jest regularnie olejowana za pomocą dowolnego, jadalnego oleju, wykazuje właściwości wodoodporne. Drewno akacjowe jest łatwe i przyjemne w obróbce, a same deski mają zawsze idealnie gładkie powierzchnie.

Dość podobnie wygląda kwestia desek oliwnych. W tym przypadku również mamy do czynienia z gatunkiem drewna odpornym na zniekształcenia, twardym i wytrzymałym. Te modele szczególnie przypadają do gustu estetom ze względu na nietypowe usłojenie.

W nowoczesnych kuchniach chętnie wykorzystywane są również modele desek wykonane z egzotycznych gatunków drzew. Wśród nich wymienić należy choćby deski wykonane z mango. To zdecydowanie najlepszy wybór dla osób ceniących sobie oryginalne i piękne dodatki do kuchni. Takie akcesoria z drzewa mango wykonywane są dopiero w chwili, kiedy drzewo przestaje wydawać owoce.

Deski do krojenia z orzecha włoskiego

Prawdziwym hitem okazują się jednak dzisiaj deski do krojenia z orzecha włoskiego. Są wyjątkowo piękne ze względu na swoje nieregularne, spore kształty oraz arcyciekawe usłojenie. To wszystko sprawia, że deski do krojenia z orzecha włoskiego stosowane są nie tyle jako akcesorium stosowane do przygotowywania pożywienia, tylko jako element ozdobny, tło dla przygotowywanych potraw. Deski do krojenia z orzecha włoskiego świetnie sprawdzają się w roli ozdobnej patery czy deski serów lub wędlin. Ze względu na swoje walory estetyczne deski te są chętnie wybierane jako ozdoby stołów podczas większych uroczystości.

W sklepach można znaleźć bardzo różnorodne propozycje tego rodzaju desek. W ofercie nieraz znajdują się sporych rozmiarów modele, bywa, że o ciekawych i nieregularnych kształtach, co jedynie przydaje im wyjątkowości. To bardzo eleganckie propozycje, stanowiące zdecydowane przeciwieństwo typowo użytkowych desek, wykonanych z innych gatunków drewna.

Wybierając deskę do krojenia dla siebie warto kierować się przede wszystkim funkcją, jaką ma pełnić. Jeśli potrzebny jest praktyczny element wyposażenia kuchni, warto wybrać np. dąb lub akację. Jeśli szukasz oryginalnej ozdoby stołu, deska z orzecha włoskiego będzie odpowiednim wyborem.

Jakub Borowiec
Jakub Borowiec
Ukończył technikum budowlane i od tego czasu zakochał się w remontach, wykończeniach i stolarce.
Powiązane artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze