Jak projektować kuchnię, aby przebywanie w niej stało się prawdziwą przyjemnością? Pytanie, które zadajesz sobie stając na progu pomieszczenia kompletnie pustego. W głowie już masz jakąś wizję, ale nie do końca jesteś pewny, czy będzie ona dobra. Kuchnia musi stać się miejscem ergonomicznym, funkcjonalnym, a także estetycznym. Tylko wtedy gotowanie stanie się czynnością sprawiającą ogrom przyjemności.Kopiuj HTML Kopiuj tekst
Uporządkowane strefy w kuchni
Jaka powinna być wysokość blatu w kuchni? Gdzie należy umieścić oświetlenie? Z czego powinny zostać wykonane blaty robocze? Czy w kuchni powinna znaleźć się półeczka na ulubione wina? Przeglądając inspiracje z gazet wnętrzarskich, można oszaleć od tego, czego można dokonać – i to nawet w małej kuchni.
Jak samodzielnie zaprojektować kuchnię? Podchodząc do wszystkiego z chłodną głową. Pierwszy krok – podzielenie całej przestrzeni na poszczególne strefy. Poczynając od początku w kuchni musi znaleźć się strefa:
- zapasów – lodówka, zamrażarka i szafka na suche produkty spożywcze,
- przechowywania – szafki na garnki, naczynia i sztućce oraz małe AGD,
- zmywania – zmywarka, zlewozmywak, kosz na śmieci,
- przygotowania posiłków – blaty robocze i/lub wyspa,
- gotowania – kuchenka, mikrofalówka, piekarnik.
Zasada trójkąta roboczego
Dobrze, że sam decydujesz się na zaprojektowanie. Wyzwanie, które podjąłeś pokaże Ci, że stać się naprawdę na wiele. Nie zapominaj o tym, że w tym pomieszczeniu wszystko należy ustalić zgodnie z…zasadą trójkąta roboczego. Jedna z najważniejszych kwestii o której nie można zapomnieć. O czym ona mówi?
Zasada, która została opracowana prze amerykańskich naukowców, informuje o tym, jakie odległości powinny znajdować się pomiędzy poszczególnymi sprzętami dla zapewnienia lepszej ergonomii, wygody, komfortu. To właśnie na „czubkach” trójkąta znajdują się poszczególne sprzęty: lodówka, kuchenka i zlew. I tak pomiędzy:
- lodówką i zlewozmywakiem odległość powinna utrzymać się pomiędzy 120 a 210 cm,
- lodówką i kuchenką – 120 a 270 cm,
- kuchenką i zlewozmywakiem – 120 a 210 cm (min. 90 cm w małych kuchniach).
Wyjątkiem są kuchnie, które są małe, wąskie i mają zabudowę na jednej ścianie. W tej sytuacji należy jednak zadbać o uporządkowanie wszystkich – wyżej wspomnianych – stref po kolei.
Odpowiednia wysokość blatów
Jak urządzić kuchnię? Pamiętając o tym, że wszystkie blaty powinny znajdować się na odpowiedniej wysokości. Jakiej? To wszystko zależne jest od tego, jakiej wysokości będą osoby, które na co dzień gotują w kuchni. Aczkolwiek, często bywa tak, że ma się do czynienia z osobami o różnym wzroście. Czy można wybrnąć jakoś z tej sytuacji?
Tak. Szacuje się, że taka idealna wysokość to ok. 85 cm dla osób o średnim wzroście (ok. 170 cm). Im wyższe są osoby w domu, tym blaty powinny iść wyżej. Aby ustalić to jednak z całą pewnością, warto pamiętać o jednej regule – blat powinien znajdować się ok. 10-15 cm poniżej łokcia stojącej osoby. Może więc warto żebyś dokonał takiego pomiaru jeszcze przed zakupem nowych mebli z blatami roboczymi?
Gdzie szukać więcej wartościowych porad wnętrzarskich?
Samodzielne projektowanie kuchni może kosztować Cię trochę nerwów. Ze spokojem – wejdź na wnetrza-ze-smakiem.pl gdzie znaleźć można wiele cennych porad, które na pewno będziesz mógł wykorzystać podczas projektowania swojej kuchni. I nie tylko. Korzystaj z porad i wskazówek osób, znających się na wnętrzach. Zarówno tych małych, jak również dużych. Samodzielnie wykonana kuchnia stanie się Twoją dumą, godną pozazdroszczenia. Czas zabierać się więc do działania.
Artykuł sponsorowany