Strona głównaOgródAkebia pięciolistkowa - uprawa, owoce, jaka cena?

Akebia pięciolistkowa – uprawa, owoce, jaka cena?

Akebia pięciolistkowa, zwana też czekoladowym pnączem, to roślina należąca do rodziny krępieniowatych. To wieloletnie pnącze, które porasta tereny Dalekiego Wschodu – w głównej części państwa takie jak Japonia, Chiny oraz obie Koree. Charakterystyczną cechą tej rośliny są małe, gwiazdkowate kwiaty, o przyjemnym i wyjątkowo słodkim zapachu. Są one rozdzielnopłciowe, na tej samej roślinie możemy znaleźć kwiaty męskie (mniejsze) oraz żeńskie (większe). Występują one w trzech kolorach – ciemno purpurowym, jasnoróżowym, oraz co rzadko się zdarza, białym. Kwiaty Akebii kwitną pomiędzy kwietniem, a majem, w niedużych rozmiarów gronach. W okresie jesiennym zaczynają dojrzewać owoce, podłużne, grube jagody, o białym i bardzo słodkim, smacznym miąższu. Jedną z cech charakterystycznych rośliny, są dekoracyjne liście, o ciemnozielonym kolorze. Akebia pięciolistkowa ma również swoje odmiany, jedne bardziej, inne mniej popularne. Jedną z bardziej popularnych odmian, jest Alba, która może pochwalić się białymi kwiatami, oraz biało-zielonymi owocami. Rośnie dosyć powoli, lecz dorasta nawet do 6 m wysokości. Odmiana Rosea szczyci się różowo-białymi kwiatami, Silver Bells zaś odcieniami kwiatów od białego, aż do purpurowego. Odmiana Variegata ma jasnoróżowe kwiaty, oraz ciekawie wyglądające liście, obsypane białymi plamkami. Różne gatunki czasem wymagają nieco innych metod uprawy, w większości jednak reagują na czynniki zewnętrzne w ten sam sposób.

Akebia pięciolistkowa – uprawa

Przy uprawie rośliny, jaką jest Akebia pięciolistkowa, należy wiedzieć, że preferuje ona nasłonecznione miejsca, nie ma jednak nic przeciwko rośnięciu w cieniu. Nie powinno się trzymać jej w miejscach, gdzie narażona jest na zbyt wysoką temperaturę. Najlepsza gleba do jej uprawy, jest glebą przepuszczalną i lekko wilgotną, dlatego w tym przypadku warto zastosować nawadnianie kropelkowe. Powinno się ją sadzić w okresie pomiędzy październikiem a lutym. Nie jest to roślina przystosowana do zbyt dużych mrozów, często przemarza, przez co odrasta potem od podstaw i zaczyna wybijać nowe pędy. Jednak zrzuca liście dopiero gdy temperatura spadnie poniżej 15 st. C na minusie. Pielęgnowanie tej rośliny polega na regularnym odchwaszczaniu jej, oraz przycinaniu pnączy raz na parę lat, najlepiej na wiosnę. Akebia rozrasta się wokół podpór, często obsadza się nią altany, pergole oraz ogrodzenia. Uprawa tej rośliny nie jest zbyt trudnym zadaniem, ponieważ nie ma ona specjalnych wymagań. Akebia rośnie szybko, w ciągu jednego sezonu może przyrosnąć nawet do trzech metrów. Radzi sobie w ciężkich warunkach, całkiem dobrze znosi jednakowo przesuszenia, oraz nadmierną wilgoć.

Akebia pięciolistkowa – owoce

Owoce Akebii są bez wątpienia jedną z cech najbardziej charakterystycznych dla tej rośliny. Te niezwykłe owoce pojawiają się dopiero środkiem jesieni, zazwyczaj w październiku. Najlepsze i największe okazy uzyskamy, jeśli postawimy na zapylenie krzyżowe, to znaczy łącząc 2 gatunki w jeden. Dobrym pomysłem może być sadzenie różnych odmian rośliny niedaleko siebie. Owoce Akebii są dużymi, podłużnymi jagodami, dorastającymi nawet do 13 cm długości. Po zewnętrznej stronie są fioletowo szare, natomiast ich miąższ ma biały kolor i wypełniony jest czarnymi pestkami. Wnętrze owoców jest jadalne, co więcej jest też niezwykle smaczne. Miąższ jest słodkawy i czasami porównuje się jego smak do smaku melona. Dojrzałe owoce zaczynają pękać, ukazując biały soczysty miąższ. Nie poleca się spożywania owoców Akebii kobietom w ciąży, i karmiącym matkom.

Akebia pięciolistkowa – sklep

Jest wiele sklepów, w których możemy nabyć Akebię pięciolistkową. Są to zarówno sklepy stacjonarne, najczęściej ogrodnicze, jak i różne strony internetowe. Roślina jest coraz częściej zauważalna i kupowana, toteż jest ona łatwo dostępna. Roślinę można nabyć w postaci sadzonek.

Cena

Cena pnącza wieloletniego, Akebii pięciolistkowej nie jest zbyt wygórowana. Zdrowe sadzonki możemy zazwyczaj kupić już w cenie od 20 zł do górnej granicy 40 zł, w zależności od miejsca zakupu i od odmiany jaką planujemy kupić.

Jakub Borowiec
Ukończył technikum budowlane i od tego czasu zakochał się w remontach, wykończeniach i stolarce.
Powiązane artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze