Tymianek to inaczej macierzanka. Należy on do rodziny jasnowatych. Jest nazywany również tymiankiem pospolitym lub tymianem. Jego pochodzenie przypisuje się regionom Morza Śródziemnego. Rośnie dziko w Hiszpanii, Grecji, Turcji, Maroku, Włoszech, natomiast uprawiany jest w wielu zakątkach świata. Popularny jest również w Polsce, dlatego w tym artykule dowiesz się, jak wygląda jego uprawa, jak hodować go w doniczce i jakie ma zastosowania.
Tymianek – uprawa
Tymianek należy do roślin, które lubią słońce i ciepło, ze względu na ich pochodzenie, dlatego też takie stanowisko będzie dla niego idealne. Idealna gleba do uprawy tymianku musi być przepuszczalna, o umiarkowanej wilgotności i pH w granicach 5,5, do 6,5. Gleba powinna posiadać odpowiednią zasobność wapnia, nie powinna być przesuszona, ani przemoczona i kwaśna. W celu polepszenia warunków uprawy tymianku, dobrze jest wymieszać glebę z nawozem organicznym. Początek uprawy następuje w okresie od kwietnia do maja. Wysiewa się wtedy nasiona tymianku wprost na glebę w odległościach co 40 cm. Ziarenko powinno znajdować się na głębokości 0,5-1 cm. W uprawie tymianku bardzo ważne jest pamiętanie od usuwaniu chwastów i spulchnianiu gleby. Co jakiś czas dobrze jest zastosować organiczny nawóz, jednak należy to robić od wiosny do lata. Jeśli chodzi o podlewanie to należy to robić, kiedy brak deszczu doskwiera już przez dłuższy czas, co powoduje niebezpieczne przesuszenie ziemi. Wraz z przyjściem zimy należy odpowiednio zadbać o roślinę i okryć przed mrozem. Jeśli uprawa prowadzona jest w doniczkach, należy przenieść je do pomieszczenia, w którym będą chronione przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi.
Tymianek w doniczce
Hodowla tymianku w doniczce nie różni się specjalnie od uprawy w ogródku. Nasiona powinno wysiewać się w doniczce w miesiącach marzec, kwiecień. W doniczkach należy zrobić drenaż, aby woda była dobrze odprowadzana i nie powodowała gnicia korzeni tymianku. Kiedy nasionka wykiełkują, słabsze siewki trzeba koniecznie wyrwać. Po tym zabiegu roślinę należy poddać hartowaniu. Doniczkę na dzień wystawia się na parapet, a na noc chowa do pomieszczenia. W celu dłuższej trwałości tymianku w doniczce należy zadbać o warunki sprzyjające odpoczynkowi. Tymianek należy schować do pomieszczenia o temperaturze 10-15 stopni Celsjusza. Roślinę w takich warunkach podlewa się raz na tydzień.
Tymianek – zastosowanie
Tymianek ma szerokie zastosowanie. Ma działanie prozdrowotne – działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie. Pomaga w chorobach układu pokarmowego i moczowego, biegunkach. Niestrawnościach i zaparciach. Jeśli mamy problemy z trawieniem, warto jest dodać go do potrawy. Przyspieszy to przemianę materii, łagodzi schorzenia wątroby, żołądka, a nawet jelit. Działa rozkurczowo i wykrztuśnie, dlatego dobrze jest stosować go jako środek na kaszel. Działa na skórę, która ma skłonności do nadmiernego przetłuszczania się, a także zwalcza trądzik. Radzi sobie również z przetłuszczającymi się włosami. Oprócz zastosowania zdrowotnego, znajduje głównie zastosowanie w kuchni. Jest to ceniona przyprawa. Wraz z natką pietruszki i liśćmi laurowymi tworzy niespotykany, wyjątkowy zapach, smak i aromat potraw. Zastosowanie znajduje wśród potraw rybnych, mięsnych, ale również jako dodatek do zup, gulaszów, czy warzyw.
Tymianek stosowany jest również do wytwarzania olejków eterycznych za sprawą tymolu, zawartym w tymianku. Ma w sobie dużo minerałów, tj. potas, wapń, fosfor, czy magnez, a także witaminy z grupy B, witaminę C i flawonoidy. Tymianek, ze względu na swoje właściwości, znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.
Tymianek suszony
Tymianek suszony jest przyprawą, które oferuje kilka producentów na polskim rynku. Tymianek suszony daje lekko ostry, rozgrzewający aromat i gorzkawy posmak. Przede wszystkim znajduje zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej, ale dodawany jest również do polskich dań z drobiu, kaczki, królika, dziczyzny, do zapiekanek, zup, sosów. Jego smak jest pikantny, natomiast zapach, można rzec, że orzeźwiający. Suszony tymianek z powodzeniem można dodawać do tłustych potraw, do dań z nasion strączkowych. Dobrze wkomponowuje się w smak pieczonych ziemniaków, smażonych jaj na bekonie. Suszony tymianek dodawany jest przez gospodynie do marynat, do kiszenia i marynowania ogórków. Świetnie smakuje z potrawami z duszonych i pieczonych pomidorków. Niweluje rybi zapach, który często powoduje odrzucenie. Jak widzicie zarówno świeży, jak i suszony tymianek ma wiele właściwości i zastosowań.