Strona głównaOgródDynia Hokkaido - uprawa, cena, jak rozpoznać

Dynia Hokkaido – uprawa, cena, jak rozpoznać

Dynia Hokkaido jest również znana pod nazwą Uchiki Kuri. Jest coraz bardziej popularna w naszych kuchniach. Jej waga to od 1 do 3 kg. Miąższ jest słodki, pomarańczowo – czerwony. Ma kasztanowaty posmak. Istnieje wiele pomysłów na jej wykorzystanie. Dynia Hokkaido pochodzi z Japonii. Ozdabia również nasze domy podczas Halloween. W tym artykule dowiesz się, jak wygląda uprawa, zbiór dyni Hokkaido, jaka jest jej cena, gdzie kupić, jak rozpoznać, podamy kilka przepisów na wykorzystanie dyni Hokkaido, jakie ma wartości odżywcze.

Dynia Hokkaido – uprawa

Dynia Hokkaido jest bardzo łatwa w uprawie. Wysiew nasion powinien mieć miejsce wtedy, kiedy będziemy mieć pewność, że nie będzie już przymrozków. Najlepiej przeprowadzić ten proces od 15 maja do początku czerwca. W celu wykiełkowania dyni potrzebne jest minimum 12 stopni Celsjusza. Nasiona wysiewa się wprost do ziemi, na głębokości ok. 4 cm. W jedno miejsce wsadza się kilka nasionek. Zagłębienia powinny być oddalone od siebie o ok. 2x 1,5 m. Odległość wydaje się dość spora, jednak jest ona potrzebna do prawidłowego wzrostu roślin. Najlepsze stanowisko do uprawy dyni Hokkaido powinno być słoneczne i osłonięte od wiatru. Najbardziej optymalne warunki do wzrostu rośliny to 20 – 25 stopni Celsjusza. Jeśli chodzi o glebę to najlepiej, aby była ona żyzna, próchnicza, bogata w składniki odżywcze oraz, co ważne przepuszczalna. Dynia Hokkaido najlepiej czuje się w podłożu od 6 do 7 pH. W uprawie ważne jest również regularne podlewanie i odchwaszczanie. Należy pamiętać, że nie jest wskazane polewanie wodą liści. W celu uzyskania pięknych okazów, zalecane jest nawożenie dwa razy w sezonie. Dobrze jest przeprowadzić również cięcie. Zwiększa to krzewienie się rośliny i wielkość owoców. Kiedy zbiór? Zbiory dyni przypadają na sezon jesienny. Oznaką dobrego momentu do zbioru jest żółknięcie liści i ich usychanie.

Dynia Hokkaido – cena

W sklepach spożywczych można kupić dynię Hokkaido w cenie od 10 d 12 zł za kilogram. Jest ona znacznie droższa od dyni olbrzymiej, której cena to zazwyczaj od 5 do 8 zł za kilogram. Cena za nasiona dyni Hokkaido to ok. 3 zł za 3g. 100 g nasion dostaniemy w cenie ok. 35 zł.

Dynia Hokkaido – gdzie kupić?

Zastanawiasz się, gdzie kupić dynię Hokkaido? Jeśli chodzi o nasionka, masz wiele opcji. Możesz dostać je zarówno w sklepach ogrodniczych, a także w supermarketach i na targowiskach. Gdzie kupić owoce dyni Hokkaido? Możesz dostać je w warzywnikach, sezonowo również w supermarketach, hipermarketach, a także na targowiskach i bezpośrednio u rolników.

Dynia Hokkaido – jak rozpoznać?

Jak rozpoznać dynię Hokkaido od zwykłej dyni? Coś, co od razu wyróżnia dynię Hokkaido od innych to na pewno wielkość. Hokkaido ma o wiele mniejsze rozmiary. Oprócz tego wyróżnia intensywną pomarańczową barwą. Jeśli chodzi o przygotowywanie z niej potraw, to dynia Hokkaido wyróżnia się tym, że nie trzeba zadawać sobie trudu w obieraniu jej ze skórki. Jest więc bardzo pożądaną w gastronomii dynią. Wystarczy, że się ją rozkroi, usunie pestki i włókna. Jest ona też bardziej termo stabilna i podczas gotowania nie rozsypuje się tak, jak inne dynie. Dynia Hokkaido idealnie nadaje się do potraw, w których chcemy, aby była ona w kawałkach – leczo, gulasz, czy tarty. Teraz wiesz, jak rozpoznać dynię Hokkaido spośród innych.

Dynia Hokkaido – przepisy

Istnieje wiele przepisów na dynię Hokkaido. Jednym z nich jest przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Czas przygotowania to ok. 15 minut, a czas pieczenia to 35 min. Potrzebować będziesz takich składników: 1 dynię Hokkaido 1kg, pół główki czosnku, łyżeczkę soli, pięć łyżek oliwy, zioła – tymianek i oregano. Należy umyć dynię, obrać ze skóry, przekroić na pół, wybrać miąższ z pestkami i włóknami, odciąć ogonek. Dynię należy pokroić w literki C tej samej grubości – ok. 2 cm. Tak pokrojoną dynię wykłada się na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię należy polać delikatnie oliwą, posypać solą. Pomiędzy nią wcisnąć ząbki czosnku. Oprósz dynię pozostałymi ziołami. Piecz w 210 stopniach Celsjusza bez termoobiegu przez 35 minut. Z termoobiegiem, temperatura powinna wynosić 180 stopni. Jak widzisz, przepis jest bardzo prosty, a pieczona dynia zachwyca swoim aromatem i lekko orzechowym posmakiem.

Dynia Hokkaido – wartości odżywcze

Dynia Hokkaido ma ogrom wartości odżywczych. W 100 gramach zawiera tylko 35 kcal oraz 1 g błonnika. Można z niej przygotowywać wiele zdrowych potraw na diecie odchudzającej. Dynia Hokkaido posiada dużą dawkę witaminę A. Jeśli zjemy 100 g tej odmiany dyni to mamy pewność, że spożyliśmy dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Jest ona cenna ze względu na prozdrowotne działanie na wzrok i zwiększenie odporności. W jej wartościach odżywczych możemy doszukać się również dużą ilość witaminy C oraz witaminy z grupy B. W dyni Hokkaido przeważa ilość takich składników mineralnych jak potas, żelazo i wapń. Niestety dynia Hokkaido ma dużą zawartość cukrów, aż 3,5 g na 100 g produktu. Jednak warto mieć na uwadze fakt, że przy zachowaniu umiaru nic nie szkodzi.

Jakub Borowiec
Ukończył technikum budowlane i od tego czasu zakochał się w remontach, wykończeniach i stolarce.
Powiązane artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze