Właściciele nowych przydomowych wędzarni najczęściej miewają problemy z tym, jakie drzewo do wędzenia użyć, często również zastanawiają się nad tym, czy drewno do wędzenia powinno być suche, czy mokre. W tym przypadku należy pamiętać o wielu rzeczach, bowiem wybór odpowiedniego drewna jest istotne, ponieważ ma on duży wpływ na to, jakiego koloru i smaku będzie przygotowywane przez nas mięso. W dalszej części wpisu podpowiemy na co zwracać uwagę, i jakie drzewo wykorzystać do wędzenia.
Jakie jest najlepsze drzewo do wędzenia?
W takim razie, jakie drzewo do wędzenia jest najlepsze? Przede wszystkim w Polsce bardzo rzadko wykorzystuje się w trakcie wędzenia różnego rodzaju mięsa – drzewa iglastego, z kolei w Niemczech jest ono bardzo chętnie wykorzystywane, najczęściej w rejonach górskich. Drzewo iglaste nie powinno być wykorzystywane do wędzenia mięsa, dlatego że posiada ono dużą ilość różnych związków żywicznych, które przyczyniają się do tego, że przygotowywane w wędzarni wyroby nabierają intensywnego oraz niezbyt przyjemnego aromatu. Inną cechą charakterystyczną pojawiającą się podczas wykorzystania mokrego i drewna z odzysku jest to, że wydziela ona olbrzymią ilość sadzy, która ostatecznie może zniszczyć nasze produkty. W przypadku, gdy zależy nam na tym, aby uzyskać iglasty zapach na mięsie, warto do wędzarni kilka gałązek iglaka, albo wykorzystać w tym celu jagody jałowca. Najczęściej to rozwiązanie wykorzystuje się podczas wędzenia kiełbasy jałowcowej, albo do przygotowywania dziczyzny.
W przypadku, gdy będziemy przygotowywać do wędzenia ryby i mięso, w tym celu, najlepszym rozwiązaniem okaże się wykorzystanie drzewa liściastego, najczęściej zaleca się stosowanie drzewa owocowego. Najczęściej właściciele sadów wykorzystują przycięte gałęzie drzewa jabłoni, wiśni, czereśni, czy śliwki. Istotną kwestią jest to, że każdy gatunek drewna, które jest wykorzystywane do wędzenia, pozostawia inny smak, zapach oraz barwę na naszych wyrobach. W związku z tym, warto wcześniej odpowiednio się przygotować i wybrać takie drzewo, które spełni nasze preferencje.
W przypadku jabłoni, daje ona dość łagodny i lekki dym, najczęściej jabłoń jest wykorzystywana w trakcie wędzenia drobiu, mięso otrzymuje po wędzeniu słodki posmak, i nabiera ciemniejszego koloru.
Wiśnia to drzewo do wędzenia, które zyskuje dużą popularność wśród miłośników preferujących wędzony drób. Poprzez wykorzystanie wiśni do wędzenia, otrzymuje się mięso o słodko-gorzkawym posmaku.
Śliwa to ten gatunek drewna, które najczęściej jest wykorzystywane w trakcie wędzenia wieprzowiny i kiełbasy. Z kolei grusza idealnie sprawdzi się zarówno przy wędzeniu drobiu i wieprzowiny.
Drewno do wędzenia – suche czy mokre?
Często w sieci pojawiają się pytania, które odnoszą się do tego, czy drewno do wędzenia powinno być suche, czy mokre? Najważniejszą zasadą w trakcie wędzenia jest to, że dym, który wydobywa się z drewna, powinien pokazać się dopiero w momencie, w którym drewno nie posiada wilgoci, najczęściej chodzi tutaj o wędzenie produktów wiszących. Mokre drewno przyczynia się do tego, że wędzonych surowcach przykleja się sadza, a sam dym z mokrego drewna nie przenika tak, jak powinien, i pozostawia gorzki, nieprzyjemny smak i zapach. W taki sposób przygotowane wyroby nie nadają się do spożycia. Odpowiadając na wcześniej zadane pytanie, drewno do wędzenia powinno być suche, i w tym przypadku nie ma żadnych wyjątków. Suche drewno to takie, które przeleżało w odpowiednich warunkach bezpośrednio po 12 miesiącach od ścięcia. Oczywiście to, że drewno jest suche nie znaczy, że szybko się spala, wszystko w tym przypadku zależy od techniki i umiejętności wędzenia. Pod żadnym pozorem nie powinno się moczyć, ani podlewać suchego drewna przed wędzeniem i w trakcie.