Jagoda kamczacka jest inaczej nazywana suchodrzewem jadalnym. Jest rośliną długowieczną. Jej wegetacja zaczyna się już na początku marca. Jagody kamczackie zbiera się w tym samym czasie, co truskawki, a więc bardzo wcześnie. Kwiaty jagód są miododajne. Do owocowania potrzebuje w pobliżu innego odmiany, ponieważ jest rośliną obcopylną. W tym artykule dowiesz się, jak wygląda uprawa jagody kamczackiej, kiedy sadzić, w jakiej rozstawie przeprowadzić sadzenie, jaka jest cena za sadzonki, jakie ma właściwości, odmiany i choroby, który owoc jest lepszy-jagoda kamczacka, czy borówka amerykańska, przybliżymy bliżej odmianę kanadyjską, podpowiemy, jak rozmnażać krzew, jakie można zrobić przetwory i jak je jeść, podamy kilka przepisów na wykorzystanie jagody kamczackiej, podamy wymagania glebowe, cenę za kg i kiedy jagoda kamczacka ma okres kwitnienia.
Jagoda kamczacka – uprawa
Jagoda kamczacka nie jest trudna w uprawie, jednak nie jest jeszcze tak popularna, jak borówka amerykańska. Wartość prozdrowotna jagody kamczackiej jest naprawdę duża. Rośnie ona na wysokość nawet 2,5 m. Nie jest specjalnie dekoracyjnym krzewem, dlatego też sadzonki umieszcza się w mniej widocznym miejscu w ogrodzie. Owoce jagody kamczackiej są wydłużone, mają długość 1,5-3 cm. Mają niebiesko-czarne zabarwienie, smak słodko-kwaśny z delikatnie wyczuwalną nutką goryczy. Uprawa jagody kamczackiej bardzo szybko przynosi owoce, którymi możemy się cieszyć już w połowie maja. Sadzenie rośliny powinno mieć miejsce w słonecznych stanowisku-to pewność, że owoce będą wcześniej, a dodatkowo będzie ich więcej. Miejsce może być również lekko zacienione. O wymaganiach glebowych dowiesz się w dalszej części artykułu. Zastanawiasz się, kiedy sadzić jagodę kamczacką? Powinno się to odbywać jesienią lub wiosną. Jednak jeśli posadzić roślinę jesienią to zimą, należy dać jej sporą dawkę kompostu lub obornika (ok. 15 kg na roślinę). Jak sadzić? Nie ma w tym nic bardziej skomplikowanie. Roślinę sadzimy tak, jak każdą niewymagającą sadzonkę-wprost do gleby. Zastanawiasz się, jaka powinna być rozstawa pomiędzy sadzonkami? Optymalna rozstawa to 1-1,5 metra od siebie. Wokół rośliny warto jest, rozsypać korę, lub przekompostowane trociny. Wiesz już kiedy sadzić, jak wygląda sadzenie, ale co z przycinaniem? Ten zabieg przeprowadza się, kiedy roślina osiągnie minimum 4 lata od posadzenia. Powinno usuwać się pędy najstarsze oraz połamane, a także nadmiar pędów drobniejszych.
Jagoda kamczacka – cena
Sadzonki jagody kamczackiej można dostać w wielu miejscu-rozpoczynając od sklepów ogrodniczych, sklepach internetowych, targowiskach po supermarkety. Sprawdziliśmy cenę jagody kamczackiej w jednym z popularniejszych centrów ogrodniczych i cena za jedną sadzonkę to 12,50 zł. Na aukcjach internetowych można znaleźć jagody kamczackiej w bardzo niskiej cenie-5 zł za sztukę 3-letniej sadzonki. Duże krzewy są za to dużo droższe i zapłacimy za nie ok. 50 zł. Jak widzicie cena różni się od wybranego źródła zakupu, a także od wieku i wielkości sadzonki.
Jagoda kamczacka – właściwości
Jagoda kamczacka ma ogrom prozdrowotnych właściwości. Obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko zawału serca. Jest stosowana jako lek przeciwmalaryczny, a także zapobiegający anemii, spowalniający rozwój jaskry. Działa na zakażenia bakteryjne i choroby układu pokarmowego. Jej działanie zawdzięcza się zawartym w niej składnikom. Jest ona źródłem witaminy C, witamin z grupy B., a także składników mineralnych-magnezu, fosforu, potasu i wapnia. Najbardziej cenne składniki to związki fenolowe-flawonoidy, antocyjany, proantocyjanidyny, kwasy fenolowe. Wymienione związki mają właściwości przeciwutleniające, które zapobiegają chorobom o podłożu nerwowym wywołanych przez stres oksydacyjny. Jak widzicie, ten niepozorny owoc ma wiele właściwości leczniczych.
Jagoda kamczacka – odmiany
Do jednych z najpopularniejszych odmian należy odmiana kanadyjska. Jest to krzew, z którego owoców najczęściej robi się przetwory. Liście są owalne, a brzegi ząbkowane. Pokrywają je białe włoski, które pokrywają roślinę, kiedy kwitnie. Kwitnienie przypisuje się na pierwszą połowę maja. Jest bardzo obfite i efektywne. Owoce odmiany kanadyjskiej porównywane są do małych jabłuszek o ciemnogranatowym lub niebiesko granatowym kolorze. Są bardzo słodkie i soczyste. Jagoda kamczacka o kanadyjskiej odmianie ma niskie wymagania glebowe i świetnie sobie radzi w każdym z ogródków. Nasłonecznienie również nie gra roli. Trzeba jednak pamiętać, że trzeba odpowiednio nawadniać jagodę kanadyjską podczas suszy i owocowania. Odmiana kanadyjska jagody kamczackiej świetnie radzi sobie w trakcie przymrozków. Jest odporna na choroby i szkodniki. W celu zwiększenia efektywności owocowania, należy zadbać o nawożenie rośliny obornikiem lub kompostem. Jaką ziemię powinno się zapewnić jagodzie kamczackiej? Wymagania glebowe – ziemia powinna być żyzna, zasobna i przepuszczalna o kwaśnym odczynie (pH 5,5-6).
Jagoda kamczacka – choroby
Najgroźniejszą chorobą dla jagody kamczackiej jest przędziorek chmielowca. Żeruje on na spodniej stronie liścia. Jest bardzo mały, dlatego też jest ciężki do szybkiego zauważenia. Żerowanie przędziorka objawia się jasnymi, białymi plamkami na wierzchniej stronie liścia. Robią się coraz większe, aż w końcu liście więdną. Choroba ta pojawia się najczęściej, kiedy jest długotrwałe suche powietrze i wysoka temperatura. Wywołana przez przędziorka chmielowca choroba bardzo szybko postępuje i jest ciężka do wytępienia. Nie obywa się bez zastosowania środków chemicznych.
Kolejną chorobę wywołują gąsienice motyli. Wygryzają one liście jagody kamczackiej. Efekty żerowania można zobaczyć nad ranem, ponieważ gąsienice motyli intensywnie wygryzają dziury w nocy. W celu pozbycia się gąsienic można zebrać je własnoręcznie. Jeśli jednak populacja gąsienic jest dużo większa dobrze jest zrobić odwar z bylicy piołunu.
Jagoda kamczacka, czy borówka amerykańska?
Jagoda kamczacka czy borówka amerykańska? Który owoc jest smaczniejszy? Wg większości ankietowanych wygrywa borówka amerykańska, ze względu na słodszy smak i brak goryczki, która występuje w przypadku owoców jagody kamczackiej. Jagoda kamczacka przebija borówkę amerykańską we właściwościach prozdrowotnych. Jest ceniona przez producentów wina, ze względu na dużą zawartość cukru. Jak widzicie wybór- jagoda kamczacka, czy borówka amerykańska nie jest prosty i jest to kwestia indywidualna.
Jagoda kamczacka – rozmnażanie
Jagoda kamczacka nie jest trudna w rozmnażaniu. Można to zrobić poprzez uzyskanie nowych sadzonek i odkładów. Do rozmnażania trzeba wybierać zdrowe krzewy. Rozmnażanie powinno odbywać się w pierwszej połowie czerwca, kiedy kończy się kwitnienie. Przed pobranie sadzonki należy obficie podlać roślinę mateczną. Sadzonka powinna mieć dwa węzły z pąkami liściowymi. Do odcięcia pędu posługiwać się należy sekatorem, ostrym nożem bądź żyletką.
Przetwory – przepis
W tej części artykułu podamy przepis na przetwory z jagody kamczackiej. Przepis jest prosty, a jednocześnie jest gwarancją smacznych przetworów. Do jednych z popularniejszych przetworów należą soki. Przepis na niego nie jest skomplikowany. Wystarczy wrzucić 1 kg owoców, dodać 0,5 l wody i 1 kg cukru, bądź zastąpić go innym słodzikiem. Tak przygotowane owoce, gotujemy wg przepisu przez 20 minut na bardzo małym ogniu. Następnie należy przelać sok do butelek lub słoików i pasteryzować przez ok. 20 min. Tak przygotowany sok jest idealnym dodatkiem do herbaty. Można go pić również jako sok do rozcieńczania z wodą. Jak jeść w inny sposób jagody kamczackie? Możesz przygotować konfitury, dżemy, a także nalewki. Wachlarz produktów, jakie możesz przygotować z jagody kamczackiej jest naprawdę duży.
Cena za kg
Cena za kg jagody kamczackiej zebranej osobiście to 10 zł. Cena za kg jagody kamczackiej suszonej wzrosła piętnastokrotnie, aż do 150 zł.